PLA EDUCATIU D'ENTORN DE LA LLAGOSTA

 

El Pla Educatiu d'Entorn de la Llagosta, constituït el juny de 2024, és un projecte de cooperació educativa que té com a objectiu aconseguir l'èxit educatiu de tot l'alumnat i contribuir a la cohesió social mitjançant l'equitat, l'educació intercultural, el foment de la convivència i l'ús de la llengua catalana.


QUÈ ÉS EL PLA EDUCATIU D'ENTORN?
El Pla Educatiu d'Entorn (PEE) és un instrument per donar resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels infants i joves coordinant i dinamitzant l'acció educativa del municipi més enllà de l'àmbit escolar. S'adreça a tot l'alumnat, i a tota la comunitat educativa, però amb una especial sensibilitat als sectors socials més desafavorits.

Es gestiona de manera conjunta entre les dues administracions que tenen competències en educació: el Departament d'Educació de la Generalitat i l'Ajuntament. El Pla Educatiu d'Entorn és una oportunitat per desenvolupar aquesta xarxa on els diferents agents educatius d’un territori col·laboren en un projecte educatiu comú, amb la finalitat de donar una resposta global i eficaç, on l’alumnat és el centre de tota l’acció comunitària.

Per definir els objectius generals dels Plans Educatius d'Entorn es parteix de la missió:

  • Afavorir l'èxit educatiu per a tot l'alumnat en totes les dimensions: personal, acadèmica, social i laboral.
  • Treballar per la convivència i cohesió social.
  • Aconseguir una xarxa educativa que doni una resposta global, integral i més eficaç als reptes educatius.

Els objectius generals dels PEE són:

  1. Fomentar l’equitat educativa més enllà de l’escola per a tots els infants i joves atenent tots els aspectes integrals de la persona.
  2. Promoure oportunitats educatives que connectin els aprenentatges formals i no formals, establint sinergies entre els agents educatius, per a la creació d’itineraris educatius personalitzats.
  3. Facilitar l’orientació i l’acompanyament de l’alumnat i de les seves famílies a partir dels 0 anys, especialment en la transició entre etapes educatives i situacions de vulnerabilitat, i fins a la consecució d’ensenyaments postobligatoris.
  4. Promoure l’educació intercultural incorporant la mirada antiracista i els valors universals que afavoreixin el respecte, la comprensió mútua i facilitin la convivència positiva que faci possible transformar la societat multicultural actual en intercultural.
  5. Reforçar l’ús de la llengua catalana i la participació en activitats de cultura catalana com a eines de cohesió social i reforç del sentiment de pertinença, fomentant el respecte per la diversitat cultural.
  6. Potenciar estils de vida saludable i fomentar la pràctica regular de l’activitat fisicoesportiva per afavorir el desenvolupament físic i el benestar emocional.


COM S'ORGANITZA?
Els Plans Educatius d'Entorn s'organitzen en comissions i grups de treball:

  • Comissió representativa i institucional: és l’òrgan de decisió del PEE. En formen part representants de tots els agents i entitats educatives del territori.
  • Comissió operativa: és l’òrgan d'execució del PEE. Nucli dinamitzador constituït per representants de les administracions, i per agents del territori amb relació a la temàtica concreta.
  • Grups de treball: es creen en funció dels eixos d’actuació del PEE. Mínim 3 grups: Servei comunitari, Esports i Llengua i cultura catalana. En formen part diferents agents educatius depenent del tema objecte de reflexió.


ÀMBITS D'INCIDÈNCIA
Donat que dins el PEE es recullen actuacions molt variades i pensades per atendre necessitats detectades, l’acció educativa es coordina i dinamitza en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves:

  • Educació formal
  • Educació informal
  • Educació no formal
Darrera actualització: 4.07.2025 | 09:04