Tractament vespa asiàtica

L’Ajuntament de la Llagosta recull dades de la presència i la retirada o inactivació per part de personal tècnic especialitzat de nius de vespa asiàtica al terme municipal.

Característiques de la vespa asiàtica:
La vespa asiàtica presenta un color castany fosc, el que la diferencia de l’europea. El seu cap i el tòrax és negre, la cara groc-ataronjada i les postes castanyes i la seva mida és al voltant dels 4,5 cm. L’espècie no és gaire diferent de l'autòctona, tot i que la seva picada pot ser una mica més dolorosa perquè té el fibló més gran, però en cap cas és verinosa ni tampoc especialment agressiva.

Risc per a la població:
Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra). A la primavera les reines que han passat l’hivern amagades inicien una nova colònia construint uns nius petits, dins els quals la reina cria les primeres vespes obreres, que seran les que més endavant, després de l’estiu, construiran el niu secundari o definitiu. Aquests nius es poden trobar en cornises de teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats i, per tant, en llocs habitats.
Els nius secundaris són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment, els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra. Els nius en general no són perillosos si no es molesta a les vespes.
Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. És important, doncs, no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres.

Els col·lectius de població amb risc són:

  • Les persones al·lèrgiques
  • Els apicultors
  • Les persones que treballen fent tasques de jardineria o forestals i a l’agricultura. Així mateix, també cal ser prudent quan es fan treballs de jardineria a casa o als horts.

Què fer si ens pica una vespa asiàtica?
Cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte. Podeu consultar les recomanacions al web de Canal Salut de la Generalitat o al de recomanacions a la ciutadania.
En cas que sigui una vespa asiàtica (cal identificar-la prèviament), hem de trucar al 061 en aquests supòsits:

  • Tenir més d’una picada o s’han produït dins la boca.
  • Ser al·lèrgic a aquesta espècie de vespa o tenir dubtes si ho som o no.

Què fer si trobem un niu de vespa asiàtica?
Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas de detectar individus aïllats, només si es localitza algun niu proper, cal avisar i activar el protocol de servei de recollida i eliminació o bé d’inactivació de nius per part d’una empresa especialitzada. Es recomana sempre mantenir una distància mínima de 5 metres respecte al vesper i fer l’avís corresponent.
Si es localitza el niu a l’espai públic, cal avisar a la Policia Local, 93 574 08 08, o bé a la Regidoria de Salut Pública al telèfon de l’Ajuntament de la Llagosta, 93 560 39 11. També es pot fer a través del correu electrònic llgt.salutpublica@llagosta.cat.
En cas de nius en espais o propietats privades, que com en qualsevol altra plaga correspon als titulars fer-se càrrec dels costos de la retirada o gestió, s’aconsella avisar igualment a la Policia Local o a la Regidoria de Salut Pública, per rebre l’assessorament individualitzat. És molt important registrar i fer el seguiment de tots els casos i prendre les mesures adequades per part de tècnics especialitzats. Informació sobre el servei d’avis sobre insectes.

Quin cost té:

Gratuït en el cas que el tractament sigui en un espai públic.

Qui pot sol·licitar-ho:

Qualsevol ciutadà o ciutadana.

Salut Pública

Passeig de l'Alcalde José Luis López Segura , 2-4 - 08120 La Llagosta - Barcelona
Telèfon: 93 560 39 11
Fax: 93 574 11 42
Adreça electrònica: llgt.salutpublica@llagosta.cat
Horari:  
Atenció presencial amb cita prèvia, dimecres, de 10 a 12 h.
Darrera actualització: 17.01.2024 | 19:32