Ahir es va celebrar el ple ordinari corresponent al mes de novembre

Divendres, 30 de novembre de 2018 a les 00:00

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania s’habilitarà com a punt de recollida de suggeriments, reclamacions i queixes que puguin presentar els veïns i veïnes de la Llagosta sobre els centres sanitaris que donen servei a la ciutadania de la nostra localitat. Així ho va aprovar ahir per unanimitat el Ple de l’Ajuntament. La intenció d’aquesta proposta és facilitar a la gent la presentació d’aquest tipus de tràmits i evitar que s’hagi de desplaçar fora de la nostra localitat.

La proposta sorgia de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès i es presentava al ple a través d'una moció del grup municipal d'ICV-EUiA i Podemos de la Llagosta. La seva portaveu, Eva Miguel va indicar que "la idea és que les reclamacions es puguin fer a l'OAC" i va demanar "que la tramitació fos molt curosa perquè arribi al centre sanitari que pertoca".

Per la seva part, la portaveu del grup municipal socialista, Conchi Jiménez, va indicar que el seu grup "està a favor d'aquest punt i per això ja van proposar que fos l'OAC el lloc de tramitació i no fer una finestreta única per aquest tema". Jiménez va dir que "la tramitació serà molt curosa perquè hi ha bons professionals a l'OAC".

El regidor d'Esquerra Republicana, Xavier Cols, està, "a favor de donar aquest servei a l'OAC per evitar desplaçaments i fer-ho còmodament al municipi. És un servei més a la ciutadania".

Al ple d'ahir es va aprovar les relacions de crèdits incobrables trameses per l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona per un import de 114.111,64 euros. El punt va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte el d'ICV-EUiA, que es va abstenir.

A la sessió d'ahir es va rebutjar la segona moció presentada per ICV-EUiA i Podemos La Llagosta que demanava la derogació el delicte d'injúries a la Corona. El text també rebutja i condemna el posicionament del rei Felipe VI I la seva intervenció en el conflicte català. La moció reafirma el compromís amb els valors republicans i la democràcia. També insta al govern a què es permeti investigar en seu parlamentària les accions del rei emèrit Don Juan Carlos de Borbón d'ençà que va abdicar. Per últim, el text demana la celebració d'un referèndum d'acord amb la Constitució per escollir entre monarquia i república.

La ponent de la moció, Eva Miguel, es preguntava per a què serveix la monarquia i va dir que "després de 40 anys la monarquia és un estament obsolet, imposada després de 40 anys de dictadura. Va servir per passar de la dictadura a la democràcia, però ara caldria la celebració d'un referèndum".

Conchi Jiménez, portaveu del grup municipal del PSC va recordar que "la majoria del nostre partit és republicà. Quan van llegir el títol creiem que era una moció encertada. El nostre alcalde va parlar amb el grup d'ICV-EUiA per modificar una sèrie d'aspecte per acollir-nos a la moció", L'edil socialista també va considerar que "la societat civil catalana està molt dividida ara i no volem obrir un altre front. Sí que apostem per una reforma constitucional per abordar aquest i d'altres aspectes importants".

Per la seva part, el regidor de Ciutadans, Jorge Sabanza, va dir que "la monarquia parlamentària espanyola és homologable a molts altres països amb una elevada reputació democràtica. Els atacs al rei són conjunturals, ja que el que pretén l'independentisme és deslegitimar a les institucions espanyoles i a l'estat de dret d'Espanya".

El regidor republicà, Xavier Cols va recolzar tots els punts de la moció i va indicar que "és evident que la inviolabilitat del rei entra en flagrant contradicció amb la Constitució, que diu que tothom és igual davant la llei. Amb la reforma del codi penal del 2015, és evident que el Rei no és igual a tothom, estem davant una figura poc democràtica".

Mireia Egea, regidora del PDeCAT, va manifesta que "el delicte d'injúries al rei està desfasat en l'època en la qual estem. Les lleis estan per protegir als més dèbils i entenem que la monarquia no és precisament l'estament més dèbil de la nostra societat. Més quan hi ha persones que estan exiliades per expressar el que pensen".

L'alcalde, Óscar Sierra, va tancar el torn d'intervencions assegurant que "com a persona de consens m'hagués agradat que haguéssim parlat de la moció en aquells punts que no estàvem d'acord i portar una moció que es pogués aprovar".

La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, Ciutadans i PP i a favor d'ICV-EUiA, ERC i PDeCAT.

Al torn de precs i preguntes, un representant de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès va agrair que el Ple s'hagués mostrat sensible al tema sanitari i més en una moció que afecta directament a l'Ajuntament de la Llagosta. La Plataforma va avançar que es farà una manifestació en l'àmbit estatal en contra de les llistes d'espera el 10 de desembre i que Mollet serà una de les ciutats on se'n farà una.

El ple ordinari del mes de novembre va ser retransmès íntegrament per Ràdio la Llagosta, emissora municipal. L’audio del ple està disponible a l’Ivoox de la Ràdio.

Darrera actualització: 30.11.2018 | 13:44