Medi ambient


 

GESTIÓ DE RESIDUS

El millor residu és el que no es genera

La naturalesa és sàvia i no genera residus. Per contra, la societat actual està instal·lada en un sistema d’economia lineal, on es fabrica, es consumeix i es llença.

Una part dels residus van a parar a abocadors, que no deixen de ser fonts generadores, per una part de lixiviats que embruten els nostres mars i oceans, i d’altra part, de gasos efecte hivernacle que afecten el nostre clima. Altra part de residus va a parar a incineradores, que tampoc són una bona solució per l’emissió de gasos i per la generació de cendres amb altes concentracions de materials tòxics.

És necessari fer esforços, primer per Reduir, després per Reutilitzar i, per últim, per Reciclar els nostres residus, abans de llençar-los als contenidors grisos.

recursosDintre de les nostres possibilitats per reduir la quantitat de residus que generem, podem començar per donar-li un repàs des del punt de vista de la cuina. Fes una ullada al web Som gent de profit

D’altra part, podem reduir el consum d’envasos i altres materials d’un sol ús: compres a granel, utilització de carmanyoles o de bosses reutilitzables, tovallons de tela ,etc.

Aparells electrònics amb possibilitats de reparació, mobles, calçat, etc. , poden continuar donant servei després de la seva reparació, i així estalviem residus i diners als usuaris, a més de donar feina en un camp amb moltes possibilitats futures. També el mercat de segona mà permet que el que ja no necessitem ho puguin reutilitzar altres usuaris. Per exemple, a La Llagosta es fan mercats d’intercanvi de diversos tipus. Normalment s’anuncien a la web de l’ajuntament (ex. el taller d'intercanvi de roba). Podem fer ús de tallers de reparació de calçat, de aparells elèctrics, de confecció, de fusta, de cotxes, etc., pàgines de venda de segona mà, mercats d’ocasió, o algunes webs per donar una segona vida a materials diversos, com el Banc de Recursos.

Si hem de reciclar.....Reciclem bé! A La Llagosta disposem de diferents sistemes per la recollida selectiva dels residus:

CONTENIDORS

(Clica a cada contenidor per veure el seu contingut.)

La gestió dels residus es porta a terme per part del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental. Els contenidors de vidre es recullen un cop al mes (recollides addicionals si és necessari) es del paper i cartró, dos cops per setmana i un parcial; els d'envasos, dos cops per setmana i un parcial; i es de la fracció orgànica, tres cops per setmana a l’hivern i quatre a l’estiu.

Si vols conèixer on va cada residu, també pots consultar el web Residu, on vas?

DEIXALLERIA

Aquesta instal·lació permet fer la recollida selectiva de les escombraries per a les quals no hi ha contenidors específics al carrer o un sistema de recollida a domicili. La deixalleria de la Llagosta forma part de la xarxa de deixalleries del Vallès Oriental. Aquí teniu tota la informació de la deixalleria.

La ciutadania que ho desitgi pot obtenir el Carnet de la Deixalleria. Aquest carnet permet als usuaris de la Deixalleria tenir una bonificació de fins al 15 % en el rebut d'escombraries. consulteu el tràmit per obtenir el carnet d'ús de la deixalleria.

ALTRES

  • Mini deixalleries distribuïdes pel poble, on es poden dipositar piles, bombetes, CD, bombetes, residus especials de petites dimensions.
  • Contenidor per roba usada, en total hi ha 10 contenidors per dipositar roba i calçat usats. 
  • Olis domèstics: punts de recollida a diferents contenidors distribuïts pels carrers de la Llagosta.
  • Mobles i voluminosos: recollides divendres i dilluns matí, s'han de dipositar als costats dels contenidors la nit abans, sense impedir el pas de vianants per les voreres.