El Ple farà a partir d'ara un minut de silenci per condemnar la violència masclista

Dijous, 1 de febrer de 2024 a les 12:00

L’Ajuntament de la Llagosta va celebrar ahir la sessió plenària ordinària del mes de gener. Abans de començar el ple, tots els regidors, regidores i persones assistents, van fer un minut de silenci per les dones assassinades víctimes de la violència masclista. L’alcalde Óscar Sierra va confirmar que aquest minut de silenci es faria cada vegada que entre ple i ple hi hagués casos de violència masclista. Des d’inici d’any a Catalunya ja hi ha hagut quatre víctimes, dues dones i dos infants.

El Ple va aprovar ahir per unanimitat el document Estudis previs per a l’anella verda de la Llagosta. Aquest document aglutina tot un seguit d’accions per fer de la Llagosta una ciutat més saludable, millorar el benestar emocional, físic i psicològic de les persones, i la connectivitat ecològica i social del terme municipal de la nostra localitat amb el seu entorn.

El text, que ha estat redactat amb el suport de la Diputació de Barcelona, vol implicar la Llagosta en la lluita contra el canvi climàtic. Aquest document té com a objectiu plantejar com es vol que sigui el nostre municipi. Planificar aquestes mesures també dona opció a poder accedir a ajuts i subvencions d’altres administracions per poder tirar-les endavant.

El regidor d’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, Marc Ruiz, va destacar que "aquest és un document que se suma a la visió de futur del nostre municipi" que també es contempla a l’Agenda Urbana. Ruiz va afegir que "els municipis hem de ser responsables de tot el que implica la lluita contra el canvi climàtic i farem tot el que puguem per evitar-ho, aquest projecte d’anella verda va en aquest sentit". El regidor va recordar que la idea de l’anella verda "va aparèixer per primera vegada amb l’acord per unanimitat del Pacte per la reconstrucció econòmica i social de la legislatura anterior, quan van veure, en no poder sortir del nostre municipi, la importància que teníem de recuperar els entorns naturals" de la Llagosta.

Per la seva part, la portaveu de La Llagosta en Comú, Eva Miguel, va comentar que s'ha de treballar per "tenir una Llagosta més verda, oberta a l’entorn natural que tenim, que ens envolta, mirant cap al riu Besòs i cap a la serralada de Marina, que sembla que mirem cap a l’altra banda i la tenim aquí al davant". Miguel va aprofitar per indicar que el seu grup vol participar en els processos que es posin en marxa sobre aquest tema.

L’anella verda de la nostra població s’emmarca en els objectius de desenvolupament sostenible aprovats en l’Agenda 2030 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Preu públic per als carregadors de cotxes elèctrics

El Ple també va aprovar per unanimitat l’Ordenança fiscal per regular el preu públic per l’ús del servei municipal de recàrrega elèctrica de vehicles. El preu públic per a la recàrrega de vehicles elèctrics o híbrids en estacions municipals serà de 0,3421 euros/kWh. Per fomentar l’ús del vehicle elèctric, i amb la finalitat d’afavorir l’increment del parc de vehicles elèctrics de la Llagosta, es fixa un preu reduït de 0,2737 euros/kWh per als veïns i veïnes de la Llagosta que ho sol·licitin i acreditin l’empadronament en el terme municipal i l’alta de l’Impost de circulació a l’Ajuntament de la Llagosta.

La regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, va dir que "els carregadors han de tenir un preu. Fins ara hem tingut un carregador obert i a l’Ajuntament li suposa un cost. Evidentment, hem de potenciar que hi hagi vehicles elèctrics, però les persones que en tinguin han d’assumir les despeses que té l’electricitat".

Relacionat amb aquest tema, també es va aprovar per unanimitat el reglament sobre l’ús d’aquest servei municipal de recàrrega elèctrica de vehicles.

Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans

A partir d’ara, l’Ajuntament de la Llagosta està adherit a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Grans. Així es va aprovar per unanimitat al ple d’ahir. Aquesta xarxa és una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut que va sorgir el 2010 com a resposta al ràpid envelliment de la població i amb la finalitat de connectar municipis, ciutats i comunitats per tal de crear una visió conjunta de com envellir de forma digna i de qualitat.

La regidora de Gent Gran, Eva Villanueva, va destacar que "el projecte es basa en la participació de persones grans en el diagnòstic de les condicions de la ciutat i en les posteriors fases del disseny de les propostes". Villanueva va afegir "que cal el compromís del govern local tant en la planificació dels serveis municipals, tenint en compte el col·lectiu de persones grans, com la seva funció com a promotor i impulsor de la cooperació amb altres organitzacions".

Durant la sessió també es va aprovar la proposta de resolució d’al·legacions i d’aprovació definitiva de les modificacions de l’Ordenança municipal de promoció i garantia de la convivència ciutadana. El Ple va desestimar les al·legacions presentades per una entitat, ja que no feien referència a cap dels articles que es modificaven. El punt va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte el de LLEC, que es va abstenir.

Servei d'aigua potable

La mateixa votació es va donar a l’aprovació definitiva de la Proposta d’estructura de costos del servei d’abastament d’aigua potable del municipi de la Llagosta. L’Ajuntament de la Llagosta va encarregar a l’empresa PW Advisory & Capital Services (PWACS) l’elaboració d’aquest estudi previ per preparar el contracte de concessió de serveis per a la gestió del servei d’abastament d’aigua potable del nostre municipi. La companyia AGBAR va presentar unes al·legacions per, entre altres qüestions, incorporar l’increment de preu en alta. Aquestes al·legacions presentades es van acceptar en part.

El ple va aprovar per unanimitat la modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament per a l’exercici 2024.

Oficina Local d'Habitatge

El Ple va aprovar incorporar de forma urgent un altre punt a l’ordre del dia. Es tracta de la signatura de col·laboració amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per gestionar l’Oficina Local d’Habitatge per als anys 2024-2027. El punt es va aprovar per unanimitat.

Fins ara, l’Oficina Local d’Habitatge era gestionada pel Consell Comarcal i funcionava com un punt d’informació. A partir d’ara, la gestió dels expedients es faran directament a la Llagosta, això permetrà facilitar a la ciutadania gestions sobre ajuts sobre habitatge, tràmits com les cèdules d’habitabilitat, rehabilitacions. La regidora d’Habitatge, Raquel Martínez va dir que «la Generalitat ens proposa a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya constituir-nos com a gestors per poder tramitar i així facilitar-los als usuaris i usuàries del municipi de la Llagosta, tenint més propera l’administració».

El ple va finalitzar amb el torn de precs i preguntes. A més, també es va voler dir unes paraules en record d’una treballadora municipal que va morir sobtadament fa poc. El ple es pot tornar a veure al canal de YouTube de l’Ajuntament de la Llagosta i escoltar a l’Ivoox de Ràdio La Llagosta.

Darrera actualització: 05.02.2024 | 08:32