El Consell d'Alcaldies es troba per parlar amb la Generalitat sobre el retorn a les escoles

Divendres, 28 d'agost de 2020 a les 00:00

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit aquesta setmana de manera extraordinària per tractar sobre el retorn al curs escolar i la situació de la pandèmia a la comarca. Durant la trobada s’ha incidit en les escoles com entorns segurs i en la necessitat d’obrir per assegurar el futur dels escolars i de la societat. També s’ha insistit en la responsabilitat de tothom per complir les mesures de prevenció i reduir la propagació. La trobada va comptar amb la participació de l'alcalde, Óscar Sierra

La trobada virtual es va produir dimecres a la tarda i va comptar amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, i la secretària general d’Educació, Núria Cuenca. Els responsables de la Generalitat han traslladat als responsables municipals els protocols establerts per al curs escolar i el procediment a seguir davant els possibles contagis que es vagin produint. Els departaments d’Educació i Salut mantindran una relació molt estreta per aplicar els protocols de forma àgil i ràpida, també en la formació que es farà als responsables dels centres educatius, als docents i a les famílies.

Des de la Generalitat s’ha insistit en la necessitat d’obrir les escoles com a element essencial per garantir la cohesió social i l’equitat en la societat. “No ens podem tornar a permetre tancar les escoles perquè estem posant en joc el progrés social dels nostres alumnes i, per tant, de la nostra societat i el desenvolupament personal dels nostres alumnes”, ha dit la secretària d’Educació, Núria Cuenca. Els representants de la Generalitat han traslladat als alcaldes i alcaldesses que els menors s’infecten poc i són poc transmissors del virus i, per tant, les escoles no són un focus de contagi i són segures. “Si hi ha algun tipus de contagi a les escoles, en la majoria dels casos vindrà de fora perquè la persona adulta l’introdueix”, ha comentat Cuenca, que ha insistit en què “l’afectació que els adults podem produir en les escoles pel fet de no aplicar bé les nostres mesures de seguretat és molta perquè els perjudiquem el seu nivell d’aprenentatge perquè afectarem l’activitat escolar”.

L’alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, ha mostrat la seva preocupació. Sierra ha explicat que “la Llagosta va oferir en el seu moment equipaments i espais municipals per a les escoles i la Generalitat encara no ha contestat". L’alcalde ha avançat que “la propera setmana ens posarem en contacte amb les direccions dels centres per comprovar si tindran professorat suficient per complir amb la ràtio de 20 alumnes i posar-nos a la seva disposició per col·laborar en el que estigui a les nostres mans”.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé ha comentat que “en aquests moments complicats que estem vivint no hi ha d’haver cap color polític i hem de remar tots cap a una mateixa direcció”. “Algú ha de prendre decisions, en aquest cas els experts de la Generalitat, i nosaltres podem estar més o menys d’acord i si no hi estem ja les discutirem, però el missatge que hem de donar a la ciutadania ha de ser únic perquè, si no, no ens en sortirem“, ha comentat.

Rebrots

A més de l’inici del curs escolar, a la reunió també es va tractar sobre la situació dels rebrots al Vallès Oriental central, concretament a Granollers, les Franqueses i Canovelles i és per això que el president del Consell Comarcal i alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, ha demanat que duran aquest 15 dies es redueixi l’activitat social i familiar.

Els alcaldes de les tres poblacions afectades han demanat a la Generalitat directrius clares pel que fa als mercats no sedentaris i més suport dels mossos d’esquadra per ajudar a controlar la gent que no compleix les mesures de prevenció. “Tot i ser poca la població incívica, de 100.000 habitants que tenim les tres poblacions, un 3-4% en són moltes persones, tot i que també hem de felicitar aquest 96-97% de gent que fa les coses ben fetes”, ha comentat Colomé.

Óscar Sierra ha insistit que els alcaldes estan molt preocupats, “estem en una situació molt complicada i cal continuar amb les mesures extremes. No hem d’oblidar la reducció de l’activitat social, l’ús de la mascareta i el rentat de mans”.

En el transcurs de la reunió s’ha insistit en què el focus important de contagis s’està produint a les reunions socials i familiars. Sobre aquest aspecte, el delegat del Govern, Juli Fernández, ha comentat que “els àmbits socials i sobretot familiars són àmbits de confiança on relaxem les mesures, i és on veiem que la transmissió s’incrementa, per tant hem de fer al revés, reduir aquesta relació el màxim que puguem i les trobades el més petites possibles i mantenir les mesures de prevenció de distància, mascareta i higiene de mans”.

Darrera actualització: 28.08.2020 | 11:28