Aprovat el pressupost de l'Ajuntament de la Llagosta de 2018

Dimecres, 9 de maig de 2018 a les 11:00

El Ple de l'Ajuntament de la Llagosta va aprovar ahir de forma inicial el pressupost municipal d'aquest any, que puja als 11.261.420 euros, amb els vots a favor del Partit dels Socialistes, Partit Popular, Partit Demòcrata i Ciutadans; en contra d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa i amb l'abstenció d'Esquerra Republicana. Al capítol d'inversions, es destinaran 743.144 euros. En aquest apartat, destaquen els 200.000 euros previstos per a una primera fase de rehabilitació de la històrica masia de can Baqué, que, per primera vegada, tindrà una important dotació pressupostària per fer treballs per reformar-la.

El Consistori també invertirà 140.000 euros per millorar l'eficiència energètica i la maquinària del gimnàs del Complex Esportiu Municipal El Turó. A més, es construirà un nou quiosc-bar al Parc Popular i es remodelarà el seu entorn, una acció per a la qual es destinaran 70.000 euros.

El capítol d'inversions també contempla altres actuacions, com l'adequació de les vies públiques (asfaltat i senyalització viària) amb 98.000 euros, l'adquisició de jocs per als parcs infantils (38.750 euros), l'adequació de la Biblioteca Municipal (19.234 euros), la millora de l'enllumenat públic (10.000 euros), així com la renovació dels llums del Mercat Municipal (15.000 euros) i millores a instal·lacions esportives (pista del CEM El Turó i lluminàries del Camp Municipal de Futbol Joan Gelabert). Totes les inversions es finançaran amb subvencions directes o amb crèdits sense interessos o subvencionats per la Diputació de Barcelona. 

L'equip de govern municipal presenta un pressupost pensat amb l'objectiu d'efectuar una gestió responsable dels recursos municipals, gestionant totes les àrees amb coherència econòmica, però garantint alhora un nivell adequat de despeses, incloses les inversions necessàries, que permeten una correcta cobertura de les necessitats de la ciutadania i del municipi en general. 

L’Ajuntament manté l’esforç econòmic en aquelles partides destinades a serveis socials per tal de poder donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes més necessitats. En aquesta mateixa línia de treball, "es potencien les partides d'ajuda a les persones per tal de cobrir situacions com casos de pobresa energètica, ajudes a famílies monoparentals i nombroses, ajudes al lloguer o assessorament en la solució de problemes relacionats amb l'habitatge habitual. També s'incrementen les partides d'Igualtat amb l'ampliació del servei de psicologia i assessorament legal", segons va explicar la regidora d'Economia i Hisenda, Conchi Jiménez. 

En Esports, s'incorpora una partida d'uns 36.000 euros, en compliment de les recomanacions del Pla de viabilitat de l'empresa municipal per cobrir les despeses derivades de l'ús de les instal·lacions del CEM El Turó per part del propi Ajuntament o de les diferents escoles i entitats del municipi. Aquesta partida és una novetat respecte a pressupostos anteriors i intenta donar cobertura a aquella utilització que fan les diferents entitats del municipi de les instal·lacions esportives i que, fins al moment, estava assumint la pròpia societat municipal.

Es manté la línia de treball iniciada l’any passat per al foment de l'ocupació i es torna a dotar de nou la partida corresponent als plans d'ocupació amb uns 112.000 euros provinents de la Diputació de Barcelona i del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Un altre dels punts destacats del pressupost és que continua l’estalvi en despesa política, uns 22.000 euros anuals respecte al mandat anterior. A més, es congelen les retribucions dels membres de la Corporació amb dedicació exclusiva.

En aquest mateix punt del ple, es va incloure el pressupost de l'empresa municipal Gestió Municipal de Sòl i Patrimoni amb uns ingressos de 966.300 euros i unes despeses de 953.100 euros. El pressupost d'aquest any ja incorpora les recomanacions del Pla de viabilitat aprovat recentment per la societat municipal.

En un primer torn de paraules, el regidor d'ERC, Xavier Cols, va preguntar "a què es destinaran els 200.000 euros per a can Baqué?". La regidora d'Economia li va explicar que es tracta d'una primera fase de la rehabilitació de la masia.

El portaveu del grup municipal de Cs, Jorge Sabanza, es va mostrar d'acord amb el pressupost i va destacar les partides dedicades a can Baqué i al Parc Popular. "Hem de buscar subvencions entre tots per fer la rehabilitació de can Baqué", va remarcar.

La portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Eva Miguel, va criticar que l'equip de govern "no ha tingut cap voluntat de tirar endavant cap de les nostres propostes". ICV-EUiA proposava, entre d'altres, reduir la despesa de la Festa Major, destinar els diners per al bar del Parc Popular a la rehabilitació d'habitatge social i pressupostos participatius. La regidora d'Economia va explicar que la millora de la Festa Major era una promesa electoral del seu partit (PSC) i es va comprometre a que el pressupost de 2019 compti amb algun tipus de participació ciutadana pel que fa a la concrecció de les inversions. 

El regidor republicà, Xavier Cols, va dir després que estava content amb la partida de can Baqué, que el bar del Parc Popular no és una prioritat i que li hauria agradat que el pressupost fos participatiu.

Eva Miguel va confirmar que el seu grup proposa la reducció de la despesa de la Festa Major.

El portaveu del grup municipal del PSC, Raúl Valero, va destacar la feina realitzada per la regidora d'Economia en l'elaboració del pressupost.

L'alcalde, Óscar Sierra, va dir que l'equip de govern municipal està millorant els carrers i els equipaments, "estem posant en valor el que és de tots". Sierra va destacar les inversions al CEM El Turó, la masia de can Baqué i el Parc Popular. 

Durant el ple, també es va aprovar, amb les abstencions d'ICV-EUiA i ERC, la licitació i els plecs de clàusules reguladors del contracte per a la gestió de l'Escola Bressol Municipal Cucutras. Aquest curs acaba el contracte actual. Està previst autoritzar una despesa màxima de 2.337.935,40 euros entre els anys 2018 i 2024 per al nou contracte.

Per últim, el Ple també va aprovar, amb el vot en contra d'ICV-EUiA i l'abstenció d'ERC, una operació de finançament global per un import de 900.000 euros, que permetrà que els proveïdors puguin anticipar el cobrament de les seves factures abans de la data del venciment i a la vegada possibilitarà el postfinançament a l’Ajuntament a data del venciment de les factures.

 

Darrera actualització: 09.05.2018 | 11:17