Aprovats els comptes auditats de 2015 de l'empresa Gestió Municipal de Sòl i Patrimoni amb 8.027 euros de pèrdues

Divendres, 17 de març de 2017 a les 11:10

La Junta general extraordinària de l'empresa Gestió Municipal de Sòl i Patrimoni va aprovar ahir els comptes auditats de l'exercici de 2015 amb unes pèrdues de 8.027 euros. A la Junta, es va parlar de l'auditoria independent que ha posat de manifest errades comptables en els exercicis de 2013 i 2014 en els quals es van declarar beneficis quan en realitat l'empresa municipal tenia pèrdues. Segons l'auditoria, l'empresa municipal acumula pèrdues per valor de 150.067 euros. Aquesta ha estat la primera vegada que s'aproven uns comptes auditats de l'empresa municipal. L'Ajuntament va encarregar l'auditoria en veure que la gerència de Gestió Municipal de Sòl i Patrimoni li demanava diners quan suposadament l'empresa tenia beneficis. L'encàrrec d'aquesta auditoria va provocar que els comptes de 2015 no es poguessin aprovar fins ahir.

En la Junta celebrada ahir, els auditors van explicar que la societat municipal és deficitària des del principi i que, atenent a les lleis i als seus propis estatuts, haurà de dissoldre's. Els comptes van ser aprovats amb 6 vots a favor del PSC i un del PP, 4 vots en contra d'ICV-EUiA i l'abstenció del regidor de Ciutadans i del d'ERC. La Junta general de l'empresa municipal està formada pels 17 regidors. A la reunió d'ahir no van assistir Mariano García, del PSC; Mireia Egea, del PDeCAT, ni Jesús Ríos, d'ICV-EUiA. En Ciutadans, hi ha una vacant per la dimissió de Sonia Sánchez que serà coberta aviat.

Al final de la reunió, Raúl Valero, regidor del Partit dels Socialistes, va explicar que ahir s'havien aprovat "els comptes reformulats de 2015 d'acord amb l'auditoria, perquè els que va passar inicialment la gerència de l'empresa municipal no eren reals". Valero va confirmar que "l'auditoria demostra que l'empresa municipal arrossega una situació complexa de dèficit continuat i, per llei, haurem de dissoldre-la". "Això no vol dir que es tancaran els serveis que gestiona l'empresa", va afegir Valero.

Per la seva part, Alberto López, edil d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, va assegurar que "el govern de dretes té una intenció molt clara, que és carregar-se l'empresa municipal i tornar a gestionar de manera privada els serveis públics". "Han presentat uns comptes que seguint uns criteris sí que donaven números negatius. Nosaltres feien servir uns altres criteris perquè l'empresa pública sobrevisqués, però en cap cas no es cometia una irregularitat", va afirmar López.

Jorge Sabanza, regidor de Ciutadans, vol que "es faci un estudi de viabilitat" del CEM El Turó i va recordar que és un servei "que paguem tots els veïns".

Jaume Bonallach, edil del Partit Popular, va dir que "els números de l'empresa municipal són molt negatius i això ens obliga, per llei i pels estatuts de la mateixa empresa, a tancar-la; en aquest sentit estem lligats de peus i de mans".

Xavier Cols, regidor d'Esquerra Republicana, va explicar que s'havia abstingut perquè no estaven a l'anterior etapa. "Els números ens vénen de nou i també ens falta informació sobre la gestió que es feia abans de l'empresa municipal", va dir.

La regidora del PDeCAT, Mireia Egea, no va assistir a la Junta.

L'alcalde de la Llagosta i president actual de Gestió Municipal de Sòl i Patrimoni, Óscar Sierra, va explicar que "d'acord amb la llei, l'empresa municipal ja s'hauria d'haver tancat el 2013". Sierra va afegir que "l'auditoria ha detectat unes errades comptables en els anys 2013 i 2014; algú en el seu moment no va fer bé la seva feina i hauria d'explicar a la ciutadania perquè va mantenir les errades. Nosaltres no continuarem amb aquestes errades". "Els números del 2015 han estat el primers que s'han aprovat amb la seva corresponent auditoria i m'ha sorprès que alguns no hagin votat a favor", va assegurar l'alcalde.

Darrera actualització: 17.03.2017 | 11:22